Nova kreditna linija za poljoprivrednike u Sosijete Ženeral Srbija

Bez autora
Jun 24 2012

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je banci Sosijete Ženeral Srbija kredit od 70 milion evra. Kredit je namenjen finansiranju poljoprivrede, što će samo po sebi podržati ekonomski razvoj, zapošljavanje i izvoz Srbije, u kojoj oko 45 posto stanovništva živi u ruralnim područjima i gde oko trećina stanovništva živi od poljoprivrede. Kredit je deo strategije IFC-a za jačanje regionalnog bankarskog sektora i za podršku ekonomskom oporavku, putem davanja podrške poljoprivredi. IFC je 2010. godine prvi put odobrila Sosijete Ženeral Srbija kredit u iznosu od 40 miliona evra. Sosijete Ženeral Srbija je uspostavila strateško partnerstvo sa IFC-em i zajednički rade na jačanju kreditne podrške poljoprivredi u Srbiji. Cilj ove saradnje je da se obezbedi kontinuirano finansiranje poljoprivrdnih proizvođača kojima su ti krediti potrebni. Kredit IFC-a će obezbediti finansijska sredstava poljoprivrednom sektoru, koji pruža značajne šanse za izvoz i zapošljavanja u Srbiji.

Nova kreditna linija za poljoprivrednike u Sosijete Ženeral SrbijaMeđunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je banci Sosijete Ženeral Srbija kredit od 70 milion evra.

Kredit je namenjen finansiranju poljoprivrede, što će samo po sebi podržati ekonomski razvoj, zapošljavanje i izvoz Srbije, u kojoj oko 45 posto stanovništva živi u ruralnim područjima i gde oko trećina stanovništva živi od poljoprivrede.

Kredit je deo strategije IFC-a za jačanje regionalnog bankarskog sektora i za podršku ekonomskom oporavku, putem davanja podrške poljoprivredi. IFC je 2010. godine prvi put odobrila Sosijete Ženeral Srbija kredit u iznosu od 40 miliona evra.

Sosijete Ženeral Srbija je uspostavila strateško partnerstvo sa IFC-em i zajednički rade na jačanju kreditne podrške poljoprivredi u Srbiji. Cilj ove saradnje je da se obezbedi kontinuirano finansiranje poljoprivrdnih proizvođača kojima su ti krediti potrebni. Kredit IFC-a  će obezbediti finansijska sredstava poljoprivrednom sektoru, koji pruža značajne šanse za izvoz i zapošljavanja u Srbiji.

Poljoprivreda je ključni deo srpske privrede na koju otpada oko 20 posto bruto domaćeg proizvoda. U 2011. godini je ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda porastao za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši vrednost od 2,8 milijarde dolara, odnosno 2.2 milijardi evra.

Sosijete Ženeral Srbija je najstarija banka sa većinskim stranim kapitalom u zemlji i ove godine obeležava 35 godina poslovanja u Srbiji. Imajući u vidu značaj poljoprivrede za srpsku ekonomiju, banka je podržala sve programe subvencija Vlade Srbije, uključujući i program subvencionisanih kredita namenjenih poljoprivrednicima, a u saradnji sa EBRD i IFC, odobrava i kredite namenjene agrobiznisu, sa skladišnicama kao zalogom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik